Okurken Eğlendik: Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır

09:59 ebru altin 5 Comments

Ahmet Şerif İzgören ismi sizde ne çağrıştırıyor bilemiyorum ama benim kendisiyle tanışıklığım (tabii reel bir tanışmadan bahsetmiyorum) sosyal paylaşım sitelerinden birisinde dönen videosuyla birlikte olmuştu. Etkileyici bir ses tonu ve tane tane konuşmasıyla adeta sizi etkisi altına alıyordu o videoda. Gidip, yerinde bizzat seyretmiş olsam durum ne olacaktı, varın siz düşünün orasını artık...

Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır. İnsan ilk etapta bu kadar uzun isim mi olurmuş diye düşünmeden edemiyor, doğrusu. Tabii o noktada acaba nasıl bir kitap sorusuna verilen veya verilebilecek cevaplarda birbirini kovalamaya başlıyor.

En sonunda da soruları ve akabininde doğan cevapları bir kenara bırakıp, sayfalar arasında dolaşmaya başlıyorsunuz. Elma Yayınlarından çıkan kitabın gerek kitap kapağındaki dünya kürenin üzerine oturttuğu fil ile gerekse bölümler arasına serpiştirilen fil figürünün öncelikle insana inanılmaz sevecen geldiğini belirtmek isterim. (Böyle kötü bir cümle kurduğum içinde kendimi tebrik ederim. Ama değiştirmeye niyetim yok. Aksine yazmaya devam ediyorum :))

Elephant is the only animal in the world with a trunk... Yani dilimize uyarladığımızda "Fil, dünyada hortumu olan tek hayvandır" şeklinde çeviririz değil mi? Ama ya bir başkası bu cümleyi daha farklı bir şekilde çevirip buna birde "'Şu' hortumlu dünyada fil yalnız bir hayvandır" derse ne olacak?

Olmuş olan şey ortada aslında. Sıcak, içten, eğitici, yol gösterici bir kaynak olarak gösterilebilecek kitabın ismi olarak yerini alıp, yanına da yol arkadaşı hortumlu fil'in eklenmesiyle bir yolculuğa çıkmak şeklinde gelişmiş, daha ne olsun...

Kitabın, insanları kah gülümsetmek, kah yaptığı yanlışı göstererek, tamamen gündelik konuşmalarla yazılmış bir kaynak haline getirdiği bir gerçek. Açıkçası kitabı okumaya başladığımda bu kadar çabuk bitireceğimi hiç hesaba katmamış olsam gerek ki, bittiğinde verdiğim tepki sadece kocaman bir "Aaaaaaa ama bitti, bitmemeliydi, bitmesinn yaaaa" şeklinde olmuştu.

İletişim, başarı ve hayat üzerine kaleme alınmış birbirinden yol gösterici örneklemelerle etkili bir kaynak olan bu kitabın zaman zaman kitaplıktan aşağı indirilip, okunmasında yarar var diye düşünüyorum.

İnsanın kendisini çaresiz hissettiği anlarda bu kaynak kitap aracılığıyla en azından ışığını bulabilmesi an meselesi... Kimbilir belki sizin feneriniz de bu kitabın içinde saklıdır, belli mi olur?

Kitabın içindeki en beğendiğim sözlerden birisi ise açıkçası şu cümleydi...
"HİÇ KİMSE SİZİN İZNİNİZ OLMADAN KENDİNİZİ DEĞERSİZ HİSSETTİREMEZ" Ee doğru söze ne hacet, değil mi ama :)))

PS: Ahmet Şerif İzgören ile blog için bir söyleşi ayarlayabilir miyim acaba... En azından rica etmekte yarar var. Ne dersiniz, böyle birşey yapayım mı? Yap, yap diyorsanızda eğer söyleyin bakalım, siz olsaydınız ne sorular sorardınız kendisine? Herkes merak ettiği soruyu yazsın, kendisi de kabul ederse eğer merak ettiğimiz sorulardan oluşan bir mini söyleşi talebinde bulunuruz kendisinden :)) Sizce de güzel olmaz mı?

PS 2: Elimdeki kitap bittikten sonra yine bir Ahmet Şerif İzgören kitabına yer vereceğim. İsmi Süpermen ve Uğurböceği... Okuyup, yazısını hazırladıktan sonra bu kitabı da birisine hediye edeceğimin duyurusunu bahaneyle buradan yapmış olayım... Bir sonraki kitabımız Süpermen ve Uğurböceği olacak, duyduk duymadık demeyin, okumaya ve okutmaya devam edin :)

Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır
Yazan: Ahmet Şerif İzgören
Elma Yayınevi

You Might Also Like

5 yorum :

  1. Akıcı bir kitap demekki, şu sıralar insanları ve hayatı anlamıyorum diyorum belki de psikolojimizi bir nebze rahatlatır. şu cümleyi tuttum:"HİÇ KİMSE SİZİN İZNİNİZ OLMADAN KENDİNİZİ DEĞERSİZ HİSSETTİREMEZ! ''

    röportaj fikri güzelmiş:)

    YanıtlaSil
  2. Evet canım oldukça akıcı bir kitap. Öyle ki kitabın sonuna geldiğinde üzülebiliyorsun, keşke biraz daha uzun olsaydı diye... Hem eğitici, hem öğretici nitelikte...

    Merak ettiğin, sormak istediğin birşey varsa yaz mutlaka... :))

    YanıtlaSil
  3. 'HİÇ KİMSE SİZİN İZNİNİZ OLMADAN KENDİNİZİ DEĞERSİZ HİSSETTİREMEZ'

    Ne kadar anlamlı bir söz.

    YanıtlaSil
  4. sıraya koyduğum 2-3 kitap arasında. Tavuk Suyuna Çorba yada Leo Buscaglia kitaplarının tadında sanırım. her okuyan övüyor.

    YanıtlaSil
  5. Beyazkitaplık; Leo Buscaglia'yı bilmiyorum (kitaplarını okuyup, yeni birşey daha öğrenmeliyim) ama dediğin gibi Tavuk Suyuna Çorba tadında bir kitap. Okurken nasıl bittiğini anlamıyorsun. Büyük ihtimalle beğenirsin diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil