Öğretici Bir Kitap: Aklını Arayan Çocuk...

13:46 ebru altin 0 Comments

Aileniz siz daha mini minnacıkken türlü türlü uyarılarda bulunur muydu hiç… Benim uyarıcılarım açıkçası epeyce fazlaydı. Ev ahalisinden annem, babam ve ağabeyimden tutunda, okulda ise öğretmenlerime kadar uzayıp, giderdi bu liste... Hepsinin ortak kaygısı sorumluluk sahibi olunması yönünde, ders verecek niteliklerde olurdu çoğunlukla.

Otobüste yaşlılara ve hamilelere yer verilmelidir.
Konuşurken ses tonuna dikkat edilmeli, küçük harflerle konuşulmalıdır.
Sana ait olmayan birşeye kesinlikle el uzatılmamalıdır.
Karşıdan karşıya geçerken dikkat edilmeli, olmayacak zamanlarda arabaların önüne fırlanılmamalıdır.
Nezaket kurallarına dikkat edilmelidir.
Dişler düzenli olarak fırçalanmalı, eller yıkanmalıdır vs vs…

Bu ilk etapta akla gelen belli başlı kalıplaşmış söz dizimlerinden ibaret genel uyarılar gibi gözüksede, hayatında olmazsa olmaz yapı taşlarından birisiymiş aslında. Yerine getirmeme gibi bir lüksünüz yok, çünkü hemen yanınızdaki bir büyük tarafından yeni bir uyarı dalgasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. O yüzden dikkat etmekte ve yaşam kuralı olarak benimseyip, yerine getirmekte yarar var.

Bugünkü kitabımız yine Elma Yayınevinden “Aklını Arayan Çocuk”. İsmi ne kadar da ilgi çekici değil mi? Açıkçası ben başlığına hayran kaldım. Siz ne düşünüyorsunuz bilemiyorum ama benim bildiğim tek bir şey var ki, o da sayfaların arasında gezinirken oldukça keyif aldığım ve bir nevi geçmişe yolculuk yaptığımdır.

Damla, Emre, Senem, Çağlar, Görkem, Pınar ve Berk… Kimi okuldan arkadaş, kimi apartmandan… Sonuç itibariyle nereden olurlarsa olsunlar onlar aslında birlikte büyüyüp, birlikte olgunlaşan çocuklardan sadece bir kısmı…

Her biri çok tanıdık kişiler aslında. Emin olun günleri sizinkinden farksız. Okulda, bahçede aileleriyle, arkadaşlarıyla macera dolu günler yaşıyorlar. Biten her günün ardından kendileri ve çevreleri hakkında yepyeni şeyler öğrenirken, akıllarını karıştıran sorulara cevaplar arıyorlar.

Hatalar mı? Ee onlar hayatın olmazsa olmazları değil mi zaten. Hata yapacaksın ki doğruyu bulabilesin. Bu çocuklarda işte bu yoldan geçiyorlar. Kah yanlış yapıyorlar, kah doğruya ulaşıyorlar. Ama bu süreç içerisinde çok şeyi de öğrenmiş oluyorlar.

Özden Aslan’ın kaleme almış olduğu kitabın içerisinde birbirini tamamlayacak şekilde, 12 tane birbirinden güzel hikayede mevcut.

“Çevreye, hayvanlara ve bitkilere kötü davrananlar aklını mı kaybetmiş?
Ailem gönüllüymüş ama gönüllü ne demek?
Sokaktaki dondurmacının rengarenk dondurmaları var, ne yapmalı?” Kitabın içindeki hikayelerin sadece bir kısmı… Yazmadığım ve direkt olarak size sakladığım daha nice hikayeler var, benden söylemesi…

Kendinizden birşeyler bulabileceğiniz, çocuğunuza yararlı birşeylerin ilk temellerini kolaylıkla anlatıp, atabileceğiniz bir kitap “Aklını Arayan Çocuk”

NOT: NE DERSİNİZ BU KİTABIDA BİRİSİNE HEDİYE EDELİM Mİ?

Aklını Arayan Çocuk
Yazan: Özden Aslan
Resimleyen: Vicdan İleri
Elma Yayınları

You Might Also Like

0 yorum :