Marvel Comics'in Süper Kahramanları...

11:11 ebru altin 5 Comments

Marvel Comics'in süper kahramanlarını İzlenimlerin Derinliği'ne taşıma düşüncesi aslına bakılırsa eğer geçtiğimiz hafta gösterime giren Yenilmezler filmiyle birlikte aklımda yer etmişti. Ancak işlerin yoğunluğundan dolayı bir türlü bu düşüncemi gerçekleştirmeye vakit bulamamıştım. Geçtiğimiz günlerde Hürriyet Gazetesi'nin Sinema Yazarı Ömür Gedik'in köşesinde Marvel Comics adının geçtiğini görünce, daha fazla ötelemeden yazıyı gündeme almanın iyi olacağını düşündüm ve sizler için yemedim, içmedim, oturup bu zamana kadar beyazperdeye taşınan kahramanları araştırdım.

Kim mi peki o kahramanlar? Merak edenler için işte Marvel Comics'in sinemaya ilham veren süper kahramanları...

Batman
Batman'in gizli kimliği milyarder sanayici, playboy ve hayırsever olan Bruce Wayne'a dayanır. Henüz çocukken ailesinin öldürülmesine şahit olan Wayne, pek çok çeşitli alanlarda kendini eğittikten sonra, yarasa temalı kostüm ve ekipmanları ile suça karşı savaşa başlar.
Pek çok süper kahramanda olduğu gibi öyle süper güçleri yoktur. Savaşını ise kişisel servetini kullanarak sürdürür. Kaldı ki seri halinde yayınlanan film, 1989 yılından bu yana sinema izleyicisi tarafından da çok seviliyor. Özellikle sinema dünyasının son Batman'i Christian Bale'in rol aldığı "Batman Begins"te ön plana çıkan teknoloji harikası görsel efektlerle bezeli film, adından sıkça bahsettirmeyi başarmıştı.

Spiderman
Hayali Spider - Man karakteri Peter Parker, Queens'te yaşayan bir bilim dehasıdır ve genetik yapısı değiştirilmiş bir örümceğin ısırığı ile bir anda çeşitli güçlere sahip olur. Bir hırsızı durdurabileceği halde durduramaz ve o hırsız tarafından da amcası Benjamin öldürülür. Parker, amcasının ölümünden dolayı suçluluk duyar ve kendisi için dikilen özel kostümü giyerek, kendini suçlarla savaşmaya adar.
Tabii bu kostüm Spider - Man'in her zamanki görev kostümüdür. Normal "Örümcek Adam" serisindekinin aksine bu kostüm katıldığı paralı dövüşlerde, dövüş arenasının sahibi tarafından ona verilmiştir. Spider - Man açıkçası bir çizgi roman uyarlaması için gereken bütün detayları bünyesinde rahatlıkla bulunduran yapımlardan birisi niteliğindeki çalışmalardan.

Sam Raimi'nin muhteşem bir aksiyon yönetmeni olmasının yanısıra karakter ayrıntıcılığının en derinlerine giden yapısıyla Spider - Man'den çok Peter Parker'a yer vermesi, çizgi romandan fırlamış gibi duran Spidey figürü, estetiği, renk kullanımıyla kusursuza yakın bir uyarlama durumundadır...

Sin City
Yönetmenliğini Frank Miller, Robert Rodriguez ve Quentin Tarantino'nun üstlendiği "Günah Şehri / Sin City" isimli yapımda, Mickey Rourke, Bruce Willis, Clive Owen, Jessica Alba ve Rosario Dawson gibi ünlü oyuncular yer aldı. Frank Miller'ın "Sin City" serisinden sinemaya uyarlanan yapım, sert sokak dövüşçüsü Mark'ın birlikte olduğu güzel Goldie'yi ölü bulmasının ardından intikam yemini etmesini ve beraberinde gelişen olayları ele alıyor.

The Hulk
Bruce Banner isimli bilim adamının, çölde yapılan bir nükleer deneyde gama ışınlarına maruz kalması üzerine oluşturulan ve genetik tetikleyicilerle harekete geçen, geçici mutasyonlar sonucu ortaya çıkan kahramandır. Asıl kişiliği zeki ve mantıklı bir bilim adamı olmasına rağmen Hulk, zeka seviyesi düşük ve aşırı duygusal bir devdir. The Hulk için aslında Ang Lee'nin sinema şöleni şeklinde bir tabir kullanmamız yanlış olmaz sanırım...

X - Men
X - Men'ler hayali mutantlar olarak evrimdeki bir değişim sonunda, insanüstü güçlerle doğan ve genel de ergenlik döneminde ortaya çıkan özelliklere sahip, hayali kahramanlardır. Bu kadar çok karaktere sahip bir çizgi romandan hepsinin sorunlarına belli bir derece yönelmeyi tercih eden Bryan Singer açık konuşmak gerekirse eğer bu detaylarla filmi gayet iyi bir şekilde kotarmıştı.

Superman
Clark Kent adını bugüne kadar duymayan kalmamıştır herhalde, ne dersiniz? Kendisi büyük, siyah çerçeveli gözlükleriyle gayet karizma duran, gazeteci bir abimizdir. Gerçek kimliğini gizlemek için Clark Kent adını kullanır.
Kal - El babası Jor - El ve annesi Lara tarafından patlamak üzere olan Kripton gezegeninden kurtulması için bir roket ile dünyaya gönderilir. Jor - El'in Kal - El'i dünyaya göndermesinin sebebi ise sarı güneşin ona çok üstün güçler vereceğini bilmesidir.

Kansas'da Smallville kasabası yakınlarına düşen Kal - El'i Martha ve Jonathan Kent isminde bir çiftçi bulur ve ona Clark ismini vererek, kendi çocukları gibi yetiştirirler. Üniversiteyi okumak için Metropolis kentine gelir. Üniversiteyi bitirince Daily Planet gazetesinde işe başlar.

Burada Lois Lane ile tanışır ve olaylar böylece gelişmeye başlar. Superman ismini ona veren ise Lois Lane olmuştur. Serinin ilk halkası olan filmin yönetmenliğini Richard Donner, ikinci halkasını ise Richard Lster üstlenmişti.

Iron Man
Tony Stark, zevke düşkün, çok tanınan, etkili genç bir milyarder ve inanılmaz bilimsel zekasıyla Stark Enterprises'i ileri teknolojili, çok uluslu bir sanayi devi haline getiren adamdır.

Bir bilimsel deney sırasında işlerin yanlış gitmesiyle ağır bir şekilde yaralanan Stark, kendisini bütün dünyayı ele geçirmeye çalıştığı şeytani bir planda kullanmak isteyen dengesiz bir dahi olan kötü adam Mandarin tarafından yakalanır.

Stark kaçmaya çalıştığı sırada kötü bir şekilde yaralanır. Güçlükle hayatta kalan Stark, bu esnada jet gücüyle çalışan botlara sahip çok sağlam bir zırh tasarlar.

Bu kıyafetle birlikte bütün kötü güçleri ezmeye hazır bir Demir Adam'da böylelikle ortaya çıkmış olur. Demir Adam'ın görevi Mandarin ve kötü adamlardan oluşan korkunç adamlar, galerisini etkisiz hale getirmektir.

Dara Devil
Gerçek adı Matt Murdock'dır. Matt, daha 12 yaşındayken gözlerini kaybeder ama gözleri olmamasına rağmen Matt'a zorluk çıkarmaz. Matt gözlerini kaybetmiştir ama karşılığında hissetme, çok iyi işitme ve radar özellikleri kazanmıştır. Radar, Matt'in gözleri gibidir. Matt'in babası Jack profesyonel bir boksçudur ama Jack'in aynı zamanda birçok düşmanıda vardır.

Düşmanlarının tek amacı ise Jack'i boksta yenmektir ancak bir türlü bunu başaramazlar ve en sonunda Jack'i öldürürler.

Matt artık otuzlu yaşlarına geldiğinde ünlü bir avukattır ve hayatını o şekilde sürdürür. Tabii Matt'inde sevgilisi vardır. Elektra Nathios adında New York'lu bir genç kız, Matt'in sevgilisidir.

Daradevil yani Matt, çok akrobatik bir kahraman olmasının yanısıra genellikle geceleri çalışır ve geceleri ortaya çıkar. Kendi tasarladığı sopası onun baş silahıdır ve bu yüzden de onu her yerde kullanır. İçinden çıkan esnek ama demir kadar güçlü tel sayesinde ise örümcek adam gibi uçabilme yeteneğine sahiptir.

Yenilmezler
Joss Whedon'ın yönettiği ve Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo ile Chris Hemsworth'un oynadığı Yenilmezler, beklenmedik bir düşman su yüzüne çıkıp, dünyanın güvenliğini tehdit etmeye başlayınca, S.H.I.E.L.D adlı uluslararası barışı koruma teşkilatının yöneticisi olan Nick Fury, dünyayı felaketten kurtarmak için bir takıma ihtiyacı olduğunu anlıyor ve Marvel'in ünlü kahramanları, Demir Adam, Hulk, Thor, Kaptan Amerika, Hawkeye ve Black Widow'u biraraya getiriyor.

Marvel Comics'in beyazperdeye uyarlanan süper kahramanları yukarıdakilerden ibaret. Peki bu noktada size şunu sormak istiyorum. Bu kahramanlardan hangisi sizin süper kahramanınızdı?

PS: Benim favorim Batman ve Iron Man ikilisiydi, bunu da dipnot olarak belirtmek isterim... Sizin kahramanları da merakla bekliyorum bilginiz olsun :)

You Might Also Like

5 yorum :

  1. batman ve superman bı zamanlar favorımdı:))
    bu arada mimledim seni canım kitap mimi:)

    YanıtlaSil
  2. 10 kişiden 8'inin listesinde sanırım Batman vardır gibime geldi nedense şimdi :) Hemennn geliyorum, sözkonusu kitap mimiyse kaçmazzz tatlım. Havalar ısınmaya başladı, gün kararlaştırıp buluşalım artık :))

    YanıtlaSil
  3. Elbette Superman. 1982 yılında gösterime giren Superman 2'yi Ankara'daki Arı Sineması'nda üstüste 5 defa izlemiştim. Tabii sebebi havanın çok soğuk olması ve evde kaloriferler yanmadığı için sinema salonunda ısınmaktı ama olsun. Sonuçta film güzeldi doğrusu. Bence Superman birinci, Batman ikinci gelir. Ötekiler hikaye:)))

    YanıtlaSil
  4. Benim kendimi bildim bileli Volverin'dir süper kahramanım, Volverin'in kanı adamantiumla dolu ve daha yeni kaptan amerikanında kalkanı adamantiumdan yapıldığını duydum ve ona da kanım kaynadı hemen:)

    YanıtlaSil
  5. super man ile batman dc comıcs hatırlatırım

    YanıtlaSil