Otellere ilham veren kitaplar...

18:11 ebru altin 5 Comments


Turizm deyince hemen herkesin aklına gelen şeyler bellidir.

Hele de 9 gün gibi uzunca bir tatile girdiğimiz bugünlerde çağrışım yapan kelimeleri tahmin etmek ne yalan söyleyeyim pek de zor değil hani...

Kimisi trafik keşmekeşinden kurtulup, birkaç gün sessiz sakin kafa dinleme modundayken, kimisi de iş stresinden, bitmek tükenmek bilmeyen sorumluluklardan kaçıp, rahat nefes alabilme telaşında.

Ortak payda da buluştuğumuz tek şey ise yenilenme, arınma ve tabir-i caizse küllerimizden yeniden doğduk misali enerji toparlama çabamızdır...

Dolayısıyla bu noktada da devreye turizm faktörü giriveriyor. Seyahatinizin türü tam olarak neye hitap ediyor bilemiyorum ama benim size bahsetmek istediğim şey tam olarak da edebiyat turizmini ilgilendiriyor. Malum edebiyat turizmi, Guardian Gazetesi'ne göre geçtiğimiz yılın seyahat trendi arasında gösteriliyordu.

Kültür turizminin bu yeni biçimi hakkında fikir sahibi olmayanlar için öncelikle şunu belirtmekte yarar var. Edebiyat turizmi adı üzerinde edebiyatla bir biçimde alakalı şehirlere, kasabalara veya mekanlara seyahat anlamıyor gelmekte. Yani bir nevi yazarların yaşadığı yada romanlarının geçtiği yerlere yapılan yolculukları içeriyor.

Her zevke ve her kültürel sınıfa uygun bir yer bulmak da mevcut. Dileyen Ege adaları olmak üzere Homeros destanının geçtiği yerleri gezebilirken, dileyen de Kafka'nın Prag'ına doğru yola çıkabilir. İlerleyen günlerde konuyla ilgili alternatiflere ilişkin bir post hazırlayarak, gidebileceğiniz yerlere ilişkin detaylı bilgilendirme yapacağım. Ama bu seferlik gelin sizi kitaplardan ilham alınarak tasarlanan otellere götüreyim.

En az kitapları kadar ilgi çekici olan ve rüyalarda buluşalım cümlesini kulağınıza fısıldayacak kadar cüretkar, edebiyattan ilham almış olan işte o 10 otel...

La Pavillon des Letress - Paris / Fransa 

26 odası bulunan otelde, her odaya bir harf ve bu harfle başlayan bir yazara atıfta bulunulmuş. Örnek vermek gerekirse "Z" odasının Zola, Emile odası geçmesi gibi...




Maison Moschino - Milan / İtalya

Alice Harikalar Diyarında temalı otelin büyüleyici atmosferi masalsı ve modern bir anlayışı da bünyesinde barındırıyor.




The Library Hotel - New York

Kütüphane mantığı ile tasarlanan bu otelin her katı, tıpkı bir kütüphane gibi farklı bir temaya göre tasarlanmış. Katların adı ise tarih, felsefe ve edebiyat gibi alanlara yönelik belirlenmiş.




Radisson Sonya Hotel - St.Petersburg / Rusya

Dünya Klasiklerinde Dostoyevski'nin yeri her zaman için ayrıdır. Dolayısıyla Suç ve Ceza romanından ilham alarak tasarlanan bu otelde Rusya'ya ve Dostoyevski romanlarına ait özel enstanteneler bulunuyor. Dostoyevski'nin romanlarında sıkça konu edilen yazı masası da yine otele özgü tasarımlardan yalnızca biri...




The Hobbit Motel - Woodlyn Park Waitomo / Yeni Zelanda

Fazla söze ne hacet! Adından da anlaşıldığı üzere otel Tolkien'in Hobbit'inden esinlenilerek, tasarlanmış.




The Roi des Belges - Londra / İngiltere

The Roi des Belges de aynı diğerleri gibi Joseph Conrad'ın Karanlığın Yüreği isimli eserinden yola çıkarak tasarlanan bir otel...





Televizyon, radyo, telefon ve internet bağlantısı gibi özelliklerin bulunmadığı otel odaları klasikler, çok satanlar ve romanlar gibi bölümlere ayrılmış. En pahalı olan odalar ise elbetteki klasik olanlar!



Hotel de Glace - Kanada

İlginç otellerden birisi! Her kış yeniden yapılarak kullanıma açılan bu buz otel, Jules Verne'in Dünyanın Merkezine Yolculuk isimli kitabından esinlenilerek, tasarlanmış.




Inn BoonsBoro - Frederick / Maryland

Yazar Nora Roberts tarafından açılan otelin odaları mutlu sona ulaşan edebi çiftlerden ilham alınarak, tasarlanmış.






Daha yeni sayılabilecek olan otel, Hemingway'in yaşamı ve yapıtları temel alınarak tasarlanmış.




Peki siz bu otellerden hangisini beğendiniz? Benim beğendiğim ilk 3 otel şu şekilde, bakalım sizin sıralamanız ne olacak? 
1. Hemingway Hotels and Resort 
2. Hotel de Glace
3. Moison Moschino

You Might Also Like

5 yorum :

  1. Çok iyi bir paylaşım olmuş. Kitapları somut olarak görmek zihnimizin sınırlarını aşmasına da neden olur kanaatindeyim :)

    http://mustafacihandemir.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Cihan Demir; Çok teşekkür ederim, beğenmenize memnun oldum. Dediğiniz gibi kitapları somut olarak görmek zihnimizin sınırlarında rahatlıkla dolaşmamızı eminim ki daha da fazla kolaylaştıracaktır. Umarım bu tip tasarım örneklerini burada da görebiliriz. :)

    YanıtlaSil
  3. bende cok merak ediyorum okuduğum kitabın gectiği yeri umarım birgun giderim:)

    YanıtlaSil
  4. Çok farklı ve hoş bir paylaşım. Teşekkür ederim. Benim ilk 3 otelime gelirsem;

    Sırasıyla The Hobbit Motel, The Sylvia Beach Hotel, Hotel de Glace.

    YanıtlaSil
  5. Biricit; Umarım, bir gün hepimiz gidip, o atmosferi soluruz canım :) Şimdiden tadının damağımızda kalacağı kesin ;)

    Murat; Ziyaret ve yorumundan dolayı asıl ben teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil