Biri, Frankfurt Kitap Fuarı mı dedi yoksa!

14:24 ebru altin 1 Comments


Bir şehirde kitap fuarı açılır da, kitap kurtları o fuara gitmeden durabilirler mi?
Tabii ki hayır!
Çünkü iki elleri kanda olsa, işten güçten kafalarını kaldıramayacak durumda dahi olsalar, ne yapar eder ve o fuara giderler. Zira bir gidişte kesmez onları. İmkanları varsa mutlaka bir kere daha uğrayıverirler, sanki daha bir - iki gün önce orada değillermiş gibi sevinçle, mutlulukla...
Gidemedikleri zamanlarda da küçük bir çocuk edasıyla yüzlerini asıverirler. Aynı şu anda benim yaptığım gibi...

Malum geçtiğimiz hafta görkemli bir açılışla başlayan ve dünyanın en büyük fuarı kabul edilen Frankfurt Kitap Festivali, bu akşam itibariyle kapılarını kapatıyor.

Açıkçası Frankfurt Kitap Festivali'nin adını daha önceki senelerde duymuş olsam da hiç üzerinde kafa yorma ihtiyacı duymamıştım. İhtiyaç duymama nedenimi oluşturan faktörün ele başı ise malum! Ağırlıklı olarak nasılsa gidemeyeceğim düşüncesi. Kıskançlık faktörünü de yüzde 40 oranında içerisine yerleştirdik mi tamamdır :) Al sana kapı gibi neden!


Tabii gerek bu seneki açılışlarıyla ilgili okuduğum haberler, gerekse de program içeriği, ne yalan söyleyeyim fuara yönelik araştırma yapıp, yeni şeyler öğrenme isteğimi kamçıladı gibi. Dolayısıyla ben de rahat durmayıp, fuarla ilgili birazcık araştırma yapma yoluna gittim, hepsi bu kadar :)


Öncelikle merak ettiğim şeylerin başını özellikle fuarın neden başka bir yerde değil de, Frankfurt'ta yapılıyor oluşu çekiyordu. Burası diğer ülkelere nazaran kültürel yönden daha mı gelişmişti yoksa! Yerli yersiz, konuyla ilgili veya ilgisiz bir sürü soru baloncuğu malum beynimin içerisinde cirit atmakla meşguldü. Ta ki aradığım cevabı bulana kadar.


Evet, fuar Frankfurt'ta açılıyordu. Çünkü matbaayı Gutenberg bulmuştu! Bu nedenle de fuar 17. yüzyıla kadar Gutenberg'in matbaayı bulduğu, Frankfurt'a yaklaşık 30 dk. uzaklıktaki Mainz kentinde gerçekleşiyordu. Dolayısıyla öncesinde yerel kitap satıcılarının başlattığı bu furya, zamanla büyüyüp şimdiki haline bürünüvermiş. Rönesans'ın merkezi olarak kabul edilmesi de cabası.


Peki fuarın açık olduğu bu süre dilimi içerisinde neler olmuş? Gelin birlikte göz atalım!

* Bu yıl 65. si düzenlenen fuar da 7.300 yayınevi stand açmış.
* Fuar süresince yaklaşık 3 bin tane etkinlik düzenlenmiş.
* Her ne kadar fuara gitmesi beklenen ziyaretçi sayısı 300 bin olarak düşünülse de kesin rakamı ancak fuar kapanışından sonra açıklanacak rakamlarla öğrenebileceğiz.
* Fuar da kitap dünyasındaki dijitalleşme konusu tartışılmış. (Bu dijitalleşme işini sanırım bir ben sevemedim!)
* Odak ülke Brezilya ile ilgili 260 kitap, okuyucuyla buluşmuş.
* Fuarda yer alan Türkiye ulusal standında ise 200'ü aşkın yayınevinin 3 bin eseri sergilenmiş.
* Etkinlik kapsamında Piri Reis'in Dünya Haritası'nın 500. Yıl dönümünün UNESCO tarafından 2013 yılı anma ve kutlama yıl dönümü arasına alınması nedeniyle Piri Reis: Akdeniz'in Piri - 500 Yılın Gizemi isimli sergi açılmış.
* Ebru sanatçısı Sezer Subaşı, uygulamalı olarak sanatını icra ederken, katılımcılara da ebru örnekleri hediye etmiş. (Ahh ahhh! Orada olup, o ebru örneklerinden birisini almak vardı ya neyse :))

You Might Also Like

1 yorum :