Kitap Şeklinde Kütüphane...

12:21 ebru altin 0 Comments

Artvin Çoruh Üniversitesi'ne yapılacak kütüphane binası, üst üste duran kitaplar şeklindeki ilginç tasarımıyla dikkat çekiyor.

Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından yapımına onay verilen kütüphane projesi, mimari özellikleriyle Türkiye'de bir ilk olacak. Masanın üzerinde üst üste dağınık şekilde duran kitaplar görünümündeki kütüphane binası, 1600 metrekare alan üzerine kurulacak ve yapımına 2014 yılı başında başlanacak. 

Mimar Aytaç Akyüz, projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, "Üniversite yönetimi bizden çok farklı bir yapı talep etti. Projeyi ilk yolladığımızda çok büyük bir beğeni ile geri dönüş yaptılar. Sonra da çok güzel bir sinerji ile projeyi tamamladık" diye konuştu.

Projemiz Türkiye'de Bir İlk

Binanın yapım aşamasının da zorlu olacağını vurgulayan Akyüz, "Uygulaması çok zor bir yapı. Burgu şeklinde çalışıyor ve bunun hesaplarının yapılması bir statikçi için gerçekten çok zor. Ama sonunda başardık. Bu anlamda da çok önemli bir proje olacak. Sadece mimarisiyle değil statiğiyle de çok önemli bir yapı. Türkiye genelinde bunun kesinlikle bir örneği yok. Dünya genelinde yaptığımız araştırmalarda da kesin olmamakla birlikte henüz böyle bir yapıya rastlamadık" ifadesini kullandı.

Projenin mimarlarından Kübra Akaydın ise kütüphanenin dışı kadar içinin de etkileyici olacağını belirterek, "Projenin içerisinde dairesel bir galeri boşluğu olacak ve insanlar burada tavandan sarkıtılan kitap şeklindeki aydınlatmaların altında kitap okuyacaklar. Binamız bin 600 metrekare üzerine kuruluyor. Toplamda ise 6 bin 600 metrekare ve zemin artı, dört kat şeklinde olacak" dedi. 

Kaynak: DHA

Not: Ne yalan söyleyeyim ben projeyi çok beğendim. Bilindik kütüphane modellerinden farklı bir uygulamayı hayata geçirecek olmaları da sevindirici bir gelişme doğrusu. Peki bu kütüphaneyle ilgili siz ne düşünüyorsunuz? Beğendiniz mi yoksa beğenmediniz mi? Düşüncelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim :)

You Might Also Like

0 yorum :