Ben, Mona Lisa

23:39 ebru altin 3 Comments

Jeanne Kalogridis'in son kitabı "Ben, Mona Lisa"yı aylar önce almış olmama rağmen, araya giren başka kitaplardan dolayı okuma sırasını sürekli ertelemek durumunda kalmıştım. Kah önceliği diğer kitaplara vermemden, kah ise sakin kafayla sindire sindire okuma isteğimden dolayı... Ta ki geçtiğimiz hafta başına kadar...

Ortaçağın en karanlık ve kasvetli döneminin yaşandığı 1478 yılının Nisan ayında Floransa'yı yöneten Medici hanedanının reisi Lorenzo de Medici'nin erkek kardeşi yakışıklı genç Giuliano de Medici, dünyaca ünlü görkemli Duamo katedralinde suikaste kurban gitmiştir.

Korkunç cinayet, şehirde büyük bir şok yaratmış ve etkisi, dönemin ünlü ressamı Leonardo da Vinci'den heykeltraş Michelangelo'ya, ordan da şehrin önde gelen yün tüccarının olağanüstü güzellikteki kızı Madonna Lisa'ya kadar uzanmıştır.

Bu olayın üzerinden on yıldan fazla bir zaman geçmiş ve Floransa, çılgın bir rahip olan Savanarola'nın karanlık yönetimi altına girmiştir. Nefes almanın bile neredeyse yasak olduğu şehirde, sanatın büyük bir günah olduğunu savunan rahip, meydana hazırlattığı büyük ateşte, halkı evlerinde barındırdığı muhteşem eserleri yaktırmaya zorlamış, karşı çıkanları ise gözlerini kırpmadan ölüme yollamıştır.

Zengin yün tüccarının biricik kızı olan Lisa ise tüm erkekleri baştan çıkartan bir güzelliğe sahiptir ve yıllar önce suikaste kurban giden amcasıyla anı adı taşıyan yeğeni Giuliano de Medici ile büyük bir aşk yaşamaya başlamıştır.

Büyük aşk yaşamaya başlamıştır başlamasına ancak bu aşkın ona ve çevresindekilere çok büyük zarar ve uğursuzluk getireceğini tahmin edememiştir.

Doğrusu kitabın birkaç yerinde yer yer kopukluklar olmuş olmasına rağmen, Mona Lisa'nın hayatına, genç kızlığına, anne ve babasına dair birçok ayrıntı da kurgunun içerisinde çok güzel bir şekilde yerleştirilmiş.

Mediciler, Mona Lisa ve Leonardo da Vinci gibi tarihe imzasını atan, yaşanmışlıklara dair merak ettiğiniz herşeyi akıcı bir dilde yazılan bu kitapta rahatlıkla bulabilirsiniz...

You Might Also Like

3 yorum :

  1. harika bu kitabı okumayı çok istemiştim
    tesadüfen bir rafta görmüş acele çıkmam gerektiği için inceleyememiş ve adını ya da yazarını hatırlayamadığım için hep aklımda kalmıştı şimdi en kısa zamanda alıp ben de okumalıyım
    teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Açıkçası Medicilerin içerisinde yer aldığı tüm kitaplar benim inanılmaz ilgimi çekiyor. Denk geldiklerimi de mümkün olduğunca alıp, okumaya çalışıyorum. Ama bu kitap okunmak için epey beklemek durumunda kaldı. İyi ki de kalmış, zira sindire sindire okudum. Keyif almamda cabası. Umarım siz de beğenerek okursunuz :)

    Bu güzel yorum için ben teşekkür ederim asıl :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba medici balıkesir ve donemi çok ilgimi çekiyor fakat ilgili kitapları bulamıyorum içindekilerin ismini yazarsanız sevinirim

    YanıtlaSil