Filmekimi Süresince Bakın Neler İzleyeceğiz?

12:03 ebru altin 0 Comments

Sinemaseverlerin merakla beklediği Filmekimi kapsamında izleyeceğimiz filmlere kısa bir bakış atmaya ne dersiniz?

Acı / Pieta
Yönetmen: Kim Ki-duk

Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk'un, Eylül ayında 69. Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülü alan son filmi Acı / Pieta, Venedik'ten sonra ilk kez Filmekimi'nde gösterilecek.

Tefeciler adına çalışan zalim ve yalnız bir adamın ve günün birinde karşısına çıkarak annesi olduğunu iddia eden bir kadının hikayesini anlatan film, şiddet sahneleri yüzünden Kore'de şimdiden büyük bir tartışma yarattı.

 Aşk / Love
Yönetmen: Michael Haneke

Filmekimi, bu yıl Cannes'da Altın Palmiye kazanan ve başrollerdeki Jean - Louis Trintignant ve Emmanuelle Riva'nın muhteşem oyunculuklarıyla hafızalara kazınan Michael Haneke'nin Aşk / Love filmini sunuyor. Yılların eskitemediği deneyimli oyuncu Jean - Louis Trintignant'ın 14 yıl aranın ardından ilk kez setlere döndüğü filmde usta oyuncuya Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert ve Alexandre Tharaud gibi yıldız isimler eşlik ediyor.

Seksenli yaşlarını sürmekte olan Georges ve Anne, birbirlerine çok bağlı, emekli, kültürlü müzik öğretmenleridir. Anne'ın felç geçirmesiyle, aralarındaki sevgi bağı gitgide zorlanıyor. Haneke'nin bu iç burkan dramı, merhametli olduğu kadar acımasız, gerçekçi ve yürek paralayıcı...

Aşk, Haneke'ye Cannes'da Beyaz Bant'tan üç yıl sonra ikinci kez Altın Palmiye'yi kazandırdı ve 2013 için Avusturya'nın Oscar adayı oldu.

Tepelerin Ardında / Beyond The Hills
Yönetmen: Cristian Mungiu

Cristian Mungiu'nin bu yıl Cannes Film Festivali'nde 2 ödül birden kazanan filmi Tepelerin Ardında / Beyond The Hills, Filmekimi'nin ses getirecek filmlerinden olacak.


Filmin her iki başrol oyuncusu, Cosmina Stratan ve Cristina Flutur Cannes'da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü paylaşırken, Christian Muniu da En İyi Senaryo Ödülü'nü aldı. Cristian Mungiu, 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün filmiyle, 2007 yılında Cannes'da Altın Palmiye kazanmıştı. Film, rahibeliği seçen çocukluk arkadaşını manastırdan çıkarmaya kararlı bir kızın mücadelesini ele alıyor.

Meleklerin Payı / The Angel's Share
Yönetmen: Ken Loach

Cannes'da 2012 Mayıs ayında Jüri Ödülü alan ve Ken Loach'ın yönetmenliğini yaptığı Meleklerin Payı / The Angels Share, Filmekimi'nin merakla beklenen filmlerinden. Siyasetle mizahı ustalıkla bir araya getiren yönetmen Ken Loach, uzun süredir birlikte çalıştığı senaryo yazarı Paul Laverty ile yeniden el ele veriyor ve İskoçya'nın başkenti Glasgow'da bir grup genç suçluyu kara mizah kullanarak merceği altına yatırıyor.

Onur Savaşı / The Hunt
Yönetmen: Thomas Vinterberg

Dogma 95 kurucularından Thomas Vinterberg, verdiği aradan sert olduğu kadar zorlayıcı bir öyküyle dönüyor.

 Bu yıl Cannes'da büyük gürültü koparan ve başrol oyuncusu Mads Mikkelsen'e En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getiren Onur Savaşı / The Hunt filminde, haksız yere çocuk taciziyle suçlanan ve mahvolan yaşamını yeniden kurmaya çalışan bir adamın hikayesi anlatılıyor.

Düşler Diyarı / Beast of The Southern Wild
Yönetmen: Benh Zeitlin

Benzersiz, unutulmaz, etkileyici bu kahramanlık öyküsü, Sundance ve Cannes'ın tartışmasız yıldızı olan Benh Zeitlin'in yönetmenliğini yaptığı Düşler Diyarı / Beast of the Southern Wild, Filmekimi programının en parlak ödüllü filmlerinden.

 Filmde Louisiana'da, betlerin ardında yaşayan altı yaşındaki küçük Hushpuppy'nin babasının esrarengiz bir hastalığa yakalanması ve ardından gelen olaylar masalsı bir dille anlatılıyor. Film, bu yıl Cannes'da en iyi ilk filme verilen Altın Kamera ve FIPRESCI, Sundance'te ise Jüri Büyük Ödülü ve En İyi Görüntü ödüllerini aldı.

Çocuklar / Children of Sarajevo
Yönetmen: Semih Kaplanoğlu

TRT ile yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun ortak yapımcılığında çekilen Çocuklar / Children of Sarajevo filminde yönetmen Aida Begic, Bosna'da savaş sonrasının zorlu şartlarını incelikli bir yaklaşımla ele alıyor. Filmde anne - babalarını savaşta kaybeden genç Rahime ile kardeşi Nedim'in zorlu şartlar altında Saraybosna'da verdikleri yaşam mücadelesi anlatılıyor.

Çocuklar, Mayıs 2012'de Cannes'da Belirli Bir Bakış - Jüri Özel Övgüsü, Pesaro'da En İyi Film, Genç Jüri Ödülü ve Uluslararası Af Örgütü ödüllerinin sahibi oldu.

Koşulsuz Sevgi / Broken
Yönetmen: Rufus Norris

Tanınmış tiyatro ve opera yönetmeni Rufus Norris'in ilk sinema filmi Koşulsuz Sevgi / Broken, on bir yaşındaki şeker hastası Skunk'ın masum çağlarını sona erdiren olaylı yaz tatilini konu alıyor.

Cannes'da Eleştirmenler Haftası'nın açılışını yapan, Daniel Caly'in romanından uyarlanan filmin özgün müziklerinde Damon Albarn'ın imzası var.

Duvar / The Wall

Naomi Haushofer'in kült romanından uyarlanan, Julian Roman Pölsler'in yönetmenliğini üstlendiği Duvar / The Wall, yalnızlık ve hayatta kalmaya dair özgür bir deneyim sunan çağdaş Robinson Crusoe öyküsü. Bir kadının köpeğiyle birlikte görünmez bir duvarın ardında mahsur kaldığı Avusturya dağlarındaki bir kulübede geçen Berlin Film Festivali'nde Kiliseler Birliği Ödülü'nü aldı.

Baştan Al / Camille Rewinds
Yönetmen: Noemi Lvovsky

Noemi Lvovsky'nin hem yönettiği hem de başrolünü üstlendiği, Cannes Film Festivali'nin Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde En İyi Fransızca Film ödülünü kazanan son filmi Baştan Al / Camille Rewinds, 1980'lerin unutulmaz, parlak, çılgın, isyankar dünyasını anlatıyor.


 Bu hareketli, nostaljik ve hınzır filme adını veren kahraman Camille, yılbaşı gecesi birdenbire 16 yaşına geri dönerek, annesi, babası, arkadaşları ve 25 yıl önce evlendiği Eric'le yeniden karşılaşıyor. Film, Locarno Film Festivali'nde de Variety Dergisi'nin Piazza Grande Ödülü'nü aldı.

Savaşın Gölgesinde / Lore
Yönetmen: Cate Shortland

Cate Shortland, Tepetaklak / Somersault filminden sonraki bu ilk çalışmasında, savaş sonrası acıları ve değişen dünyaya karşı büyümenin zorluklarını ele alıyor. 2012 Lovarno İzleyici Ödülü layık görülen Savaşın Gölgesinde / Lore, savaşın bütüşüyle hüküm süren kargaşaya, okluk ve acının ortasında, Thomas adında gizemli bir Yahudi kaçakla karşılanan Lore'un dünyasını anlatıyor.

No
Yönetmen: Tony Manero

İstanbul Film Festivali'nde Altın Lale'yi kazanan Tony Manero ve 2010 yapımı Post Mortem'in ardından gelen son filmi No'da yönetmen Pablo Larrain, Şili'nin askeri diktatörü Augusto Pinochet'ye karşı yürütülen bir reklam kampanyasını ele alıyor.
Pinochet'nin baskılara boyun eğerek 1988'de kendi başkanlığını referanduma götürme kararı alışı ardından muhalefet önderleri hayır kampanyalarını yönetmek üzere genç ve küstah reklamcı Rene Saavedra ile anlaşıyorlar. Başrollerinde Gael Garcia Bernal'ın yer aldığı film bu yıl Cannes'da Sanat - Sinema Ödülü'ne layık görüldü.

You Might Also Like

0 yorum :