İzledik, Eğlendik: Ölü Gelin...

20:12 ebru altin 0 Comments

Aslında aklımda başka bir film izlemek varken Tim Burton'u epeyce boşladığım düşüncesine kapılarak kendimi bilmem kaçıncı defa seyrettiğim "Ölü Gelin"i izlerken buldum. Tim Burton'a karşı bakış açınız nedir, ne değildir bilemiyorum ama ben adamın tarzına hayranım.

Bundan ötürüdür ki bıkmadan usanmadan filmlerini oturup, defalarca izleyebilirim. Bakınız Ölü Gelin'de olduğu gibi...

Kaldı ki bana göre modern sinemada Tim Burton ve Terry Gilliam'in yeri bambaşka. Zira her ikisi de kendilerine özgü masalsı yapılarıyla gün ışığına çıkıyorlar. Böyle söylememdeki ana etken aslında her ikisinin de toplumsal dertlerini, masalsı öğelerin içerisine yerleştirerek harmanladıkları projelerde var olmalarıdır...

Tim Burton malum, kendine özgü özelliklere sahip, nev-i şahsına münhasır bir yönetmen. Ölü Gelin'de o özellikleri taşıyan filmlerden sadece birisi.












Zaman ve mekan verilmemesine karşılık, 1800'lü yılların Hollandası diyebileceğimiz bir yerde, karanlık ve puslu sokaklarda geçen film, görücü usulüyle tanışıp çok sevdiği Victoria ile evlenmek üzere olan utangaç genç Victor ve onun evlilik yemini provası yaparken yanlışlıkla uyandırdığı Ölü Gelin'in öyküsüne odaklanıyor.












Victor Van Dort, kısa süre sonra güzel Victoria ile evlenecektir. Ancak genç adam kendini henüz evlenmeye hazır biri gibi hissetmez. Kendi kendine yüzük takma provası yaparken yüzüğü yanlışlıkla Ölü Gelin'in parmağına takıverir ve apar topar Ölüler Diyarı'na götürülür. Ölüler Diyarı'ndaki hayat ise yaşayanların dünyasının sıkıcılığından uzak ve çok daha eğlenceli bir yerdir. Yine de hiçbir şey Victor'un Victoria'ya kavuşmasına engel olamaz.













Bu filminde Tim Burton aslında Viktoryen dönemin demokrat ailelerindeki iletişimsizliğine gönderme yapıyor birazda. Evlerin içindeki yaşamları koyu mavi tonlarıyla resmederek bu dünyayı sıkıcı olarak gösteriyor. Tabiri caizse çerçeve tercihlerini de ona göre yapıyor.












Baş karakter olarak kullandığı Victor’u ise bu dünyanın sistemine karşı çıkan muhalif olarak resmediyor ve biriyle görücü usulü evlenecekken kaçtığını gösteriyor. Ve ardından ‘masalsı bir hareket’le onu ölüler (ötekiler) dünyasına sokuveriyor. Ya sonunda ne oluyor derseniz orasını da izleyip siz görün der, ardından da filmin güzel bir soundractıyla sizleri başbaşa bırakarak, köşeme çekilirim.

PS 1: Ölü gelinin kafasına vurduğunda çıkan kurtçuk, bizde kendi kafamıza vurduğumuzda hemen pırtt diye çıksa, bizi yormasa hiç fena olmaz hani...

PS 2: Korseli kıyafetlere animasyonda da olsa bayıldım . Bende istiyorum :D


[Extrait De Film] Piano Duet Corpse Bride ile cabral

You Might Also Like

0 yorum :