Bayram Ganimetleri 2...

15:44 ebru altin 2 Comments

Bayram ganimetlerime görmüş olduğunuz gibi kaldığım yerden tam gazla devam ediyorum. Ganimet kapsamında okuduğum kitaplardan bir diğeri ise yıllar önce bir arkadaşımın hediye ettiği, dolayısıyla seneler sonra ikinci kez okuduğum Oscar Wilde'ın 'Violette'in Aşk Destanı' isimli kitabıydı...

Kitap, püriten ahlakın, güç ve güvenin sembolü olan Viktorya Dönemine ait bir takım bilgileri öncelikle okuyucuyla paylaşıyor.

Dönemin getirdiği katı ahlak ve gelenekleri doğrultusunda bir kozanın içine hapsettiği insanların erotizme dair bastırılmış duyguları, Gelbert Frederick imzasıyla bir sunu şeklinde ele alınıyor.

Sözkonusu sununun içeriğinde çok ilgi çeken bilgilerde yok değil hani...
Bunlardan ilkini ise Oscar Wilde hakkında genç erkeklerle yaşadığı eşcinsel ilişkilerden dolayı dava açılıp, hapis cezasına çarptırılmış olması oluşturuyor. Ve daha neler neler...

Viktorya dönemine ait genel bilgiler verildikten sonra ise kitabın asıl konusunu oluşturan bol erotizm dolu hikayeye geçiliyor.

Kitabın arka kapağında da yazıldığı üzere; belki sözkonusu eserin ahlaki yanını onaylamıyor olabiliriz ama şu unutulmamalıdır ki, kitabın kendisi bir hayal ürünü olsa dahi, burada anlatılan yaşam tarzı ve olaylar çağın gerçeğinin bağrından kopmuştur.

Dolayısıyla Violette'in Aşk Destanı'nı okuyan bir kişi burada sunulanların sadece erotik bir öyküden öte, Viktorya döneminin cilalanmış erotik söyleminin arka planını, kokuşmuşluğunu yansıtıyor olmasınıda önemseyecektir.

Elimdeki kitap çok eski bir sayı olduğu için yayınevi olarak Öteki Yayınevi gözüküyor. Şu an baskısı var mıdır, varsa da hala Öteki Yayınevi'nden mi çıkarılıyordur, orasını bilemiyorum tabii...

Bir ihtimal sahaflara bakarsanız belki bulabilirsiniz...

You Might Also Like

2 yorum :

  1. Kitap okumak kadar guzel birsey yok..bende suan Kis Bahcesini okuyorum, bir baska kitap Budist lerle ilgili onu , vede ayrica sirada bejkleyen 6 kitabim var..nasilsa kis..nasilsa yagmurlar yagiyor...kitap larim elbet okunacak bitecek:))

    YanıtlaSil
  2. Dediğinize sonuna kadar katılıyorum. Zira kitaplarla her defasında bambaşka bir medeniyetin kapısını açıyoruz. Her yeni gün, yeni birşeyler öğreniyoruz. Bundan ala güzel birşey olabilir mi zaten? Kış Bahçesi'ni ben 5 -6 ay önce okumuştum. İlk başlarda her ne kadar sıkılsamda sonlara doğru elimden düşürememiştim kitabı... Siz nasıl bulacaksınız bakalım Kış Bahçesi'ni, yorumlarınızı büyük bir merakla bekliyorum. :))

    YanıtlaSil