Alanında Bir Dahi: Leo Lionni...

21:15 ebru altin 6 Comments

Son zamanlarda yayınlanan çocuk kitapları hakkında ne düşünüyorsunuz bilemiyorum ama çocuk kitaplarının benim için hep özel bir yeri oldu. Gerek kurgusu, gerekse de maceradan maceraya sürüklenen o özene bezene yaratılan karakterleri her zaman beni büyülemeye yetti de arttı.

Şu anda da önümde sizlerle paylaşılmayı bekleyen yalın masalın ustası Leo Lionni'nin Elma Yayınları'ndan çıkan 2 adet kitabı duruyor.

Leo Lionni, dünyaca ünlü tasarımcı, çizer ve grafik sanatçısı... Resimli kitapları, sürekliliğini koruyan temaları, sade çizgileri ve göz alıcı kolaj kullanımları ile alanında bir usta olan Lionni'nin kitaplarından dördü, Amerika'da her yıl en iyi resimli çocuk kitabına verilen Caldecott Ödülü'nü kazanmaya layık görülmüştü.

Peki böylesi bir ödülle taçlanan tasarımcının elimde olan kitaplarına gelince...

Bunlardan ilki Yeşil Kuyruklu Fare isimli kitap...

Bir şehir faresi, huzur içinde yaşayan bir grup tarla faresine konuk olur ve onlara şehirdeki büyük bir kutlamadan söz eder. Tarla fareleri, anlatılanlara hayran kalırlar. Kendi törenlerini yapmanın hayaliyle hazırlıklara girişirler. Başta keskin, sivri dişli maskeler takıp eğlenmek hoşlarına gider ancak bir süre sonra gerçekten vahşi hayvanlar olduklarına kendileri de inanmaya başlarlar.

Peki ya ikinci kitap... Onun da ismi Pezzettino...

Pezzettino, herkesin kocaman olduğu ve cesaret isteyen, harika işler yaptığı bir dünyada yaşar. Küçüktür, bir "parçacık"tır yalnızca. "Herhalde bir başkasının parçasıyım, bir başkasına ait olmalıyım" diye düşünür ve bir gün, kime ait olduğunu öğrenmek için yola düşer.

Küçük bir çocuğun büyük insanların dünyasındaki bütün özlemlerini derinden kavrayan bir öykü...

Oldukça sade ve kısa hikayeden oluşan bu iki kitaptan açık konuşmam gerekirse benim içime ne çok sinen Pezzetino oldu.

27 X 22 cm ebatlarında sert, karton kapağa bastırılan bu iki kitap, gerek sizin gerekse de çocuklarınız için keyifli saatler geçirmenizi sağlayacak eşsiz bir hazine niteliğinde... Benden söylemesi... :)



You Might Also Like

6 yorum :

  1. Sevgili Brai, blog un ve paylasimlarin cok guzel sevdim:))Ayrica sayfa ziyaretin icin ben tesekkur ediyorum. Diger bloglarimizdan vazgecmisiz galiba..en son 2011 aralikta yayin olmus ??? Sikca ziyaret edecegim..sevgiler, keyifli hafta sonun olsun:))

    YanıtlaSil
  2. Dost bahçesinden lezzetler; hoşgelmiş sefalar getirmiş. Ahh bir de o muhteşem görünümlü poğaçalardan olaydı offff keyfim daha da bir yerine gelirdi kesin :) İşin muzipliği bir yana iade-i ziyaretin için çok teşekkür ederim. Çok mutlu oldum. İşimden dolayı kültür sanatla daha haşır neşir olduğum için diğer bloglarımdan vazgeçtim. Hepsine birden yetişmek zor. Bu nedenle evladiyelik olarak bu blogu bağrıma bastım :) Neşesi bol, keyfi çok muhteşem bir haftasonu geçirmeniz dileğiyle, sevgilerrr :))

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Brai, doya doya okunacak bir blog burası. Burada olmak ve yazıları okumak çok güzel.
    Burada simit ve çay eşliğinde iki lafın beli kırılır, damakta da tadı kalır.
    Okuma sırasına koyduğun Kürk Mantolu Madonna'yı okudum ve çok beğendim. Beğeneceğini umarım. Keyifli okumalar. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Heyyfi blogumla ilgili güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. Kürk Mantolu Madonna'ya bir türlü başlayamadım. Elimde şu an başka bir kitap var. O bittikten sonra okuyacağım, kaldı ki herkes Sabahattin Ali'nin bu kitabını çok methediyor. O yüzden merakım daha da depreşiyor doğrusu:) Keyifli bir gün geçirmeniz dileğiyle, kucak dolusu sevgiler :)

    YanıtlaSil
  5. Ben de tavsiye ediyorum mutlaka okumalısın. Çocuk kitaplarını da not aldım. Hediye götürmek için.

    YanıtlaSil
  6. Yorumlarınız çok güzel aynen katılıyor ve tavsiye ediyorum. Ayrıca okurlara leo lionni'in yüzyüz isimli kitabına da bakmalarını öneriyorum caldecott onur kitabı ödülünü de almış oldukça başarılı ve keyifli bir kitaptır. frederick diye bir kitabı daha çıkmış en son onu da en kısa zamanda alıp okumayı düşünüyorum düşünenler varsa aklınızda bulunsun ben pezzettinoyu keşfettikten sonra diğerlerini okumadan duramadım çünkü :)

    YanıtlaSil