Modern Zamanın Masal Perisi

23:52 ebru altin 0 Comments

Çocuk ve gençlik yazınının usta kalemlerinden Aytül Akal, Türkiye'de yazma uğraşını çocuk kitapları üzerine kurgulayıp, kitaplarındaki tüm dramatik yapılanmayı çocuğun imge dünyasına uygun olacak şekilde kaleme alan çağdaş yazarlardan biridir. Öyle ki onun için kullanılabilecek tek bir tabir vardır. "Modern Zamanın Masal Perisi"

Yoğun çalışma sürecinde yakaladığımız Aytül Akal ile Çocuk Rehberi (Çok sevdiğim bir arkadaşımla birlikte yürüttüğümüz websitesi) için keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Çocuklarınıza kitap okumayı nasıl sevdireceğinizi bilmiyorsanız eğer bu söyleşi tam da size göre, bizden söylemesi...


Çocuk kitapları yazmaya nasıl karar verdiniz?

Esin kaynağım; çocukların yaşamı algılayışlarında, beklentilerinde ve umutlarında saklı. Kendilerine güvenip, hayallerine sarılabilmeleri ise benim tek arzum.

İyi bir çocuk kitabı size göre hangi özellikleri taşımalıdır? Bu anlamda ebeveynlere nasıl tavsiyelerde bulunursunuz?

İyi bir çocuk kitabı, hem çocukların hem de yetişkinlerinde severek okuduğu kitaplardır. Düşünün ki yetişkinler, henüz okumayı bilmeyen çocuklara okuyorlar. Eğer onlar okurken kitabı sıkıcı buluyorlarsa, çocukların beğeniyle dinlemeleri beklenebilir mi? Yetişkin kitapları, çocuklara seslenmez ama iyi bir çocuk kitabı yetişkinlere bile kendini sevdirebilen kitaplardır. Ebeveynlere bol bol çocuk kitabı okumalarını öneriyorum. Hem böylelikle dünyayı güzelleştirmek için gerekli heyecana ve enerjiye kavuşmuş olurlar.

Çocuklara kitap sevgisi aşılamak için sizce neler yapılmalıdır?

Çocukları küçük yaştan kitaplarla buluşturmak öncelikle çok önemli. Küçük yaş derken, anne karnına kadar indirebiliriz yaşı, o denli yani...

Onunla birlikte kitap sayfalarını çeviren ebeveynleri varsa eğer çocuğun kitabı hayatının değerli bir parçası olarak görmemesi olası değildir. Kısacası her zaman çevresinde kitaplar bulundurmalı ve birlikte okuma zamanı yaratılmalıdır.

Söyleşinin devamını Çocuk Rehberi üzerinden okuyabilirsiniz.




You Might Also Like

0 yorum :