Dostluk Ekmeği...

17:26 ebru altin 3 Comments

Tam tarihini hatırlamamakla birlikte bundan seneler önce bir arkadaşım heyecanlı bir şekilde bir poşet içerisine koyduğu hamuru elime tutuşturmuş ve ne yapmam gerektiğine dair detayları da üzerine yazıp, gitmişti.

İtiraf etmem gerekirse eğer gözlerim bir optik tarayıcı edasıyla arkadaşıma odaklanmış ve aklından zorunun olup olmadığına dair sinyalleri toplamaya başlamıştı.

Tabii ki sinyaller sonucunda arkadaşımın aklından bir zorunun olmadığı ortaya çıktı. O zaman sorun kimdeydi diye soracak olursanız hemen söyleyeyim.

Sorun kısaca bendeydi. Çünkü yoğun çalışma süreci içerisinde ben bu ritüelleri çoktan kaçırmıştım. (Kaçırmamış olsaydım da ilgimi çeker miydi, hiç sanmıyorum doğrusu!)

Velhasıl üzerinden seneler geçti, gitti. Ama o da ne? Kader de seneler önce dolaylı yollarla mutfağıma giren, hamurla okuduğum kitap aracılığıyla tekrardan karşılaşmak varmış meğerse...

Julia, Livvy, Hannah ve Madeilene... Yolları bir şekilde Avolan'da kesişen 4 kadın! Bu 4 kadını bir araya getirerek, hiç bitmeyecek bir dostluğun oluşmasına yardımcı olan şey ise kısaca Amiş Dostluk Ekmeği'ni oluşturan hamur...

Buradan da anlayacağınız üzere hikaye bir ekmeğin etrafında dönüyor. Bir ekmeğin etrafında dönüyor dönmesine ama bu öyle basite alınabilecek bir ekmek de değil tabii ki...

Neden diye soruyorsanız eğer hemen söyleyeyim. Çünkü Amiş Dostluk Ekmeği'nde tüm olay ekmek pişirmekten ibaret değil. Ekmek sadece bir araç niteliğinde bu hikayeyi anlatmak için...

Hikaye Avalon adında küçük bir kasabada geçer. Julia kızı Gracie ile birlikte eve geldiğinde kapısının önünde bir tabak bulur. Amiş Dostluk Ekmeği tarifiyle birlikte hazır olarak pişmiş biraz ekmek, bir de "Umarım Beğenirsiniz" yazan bir not vardır.

Julia ve kızı ekmeğe tek kelimeyle bayılırlar ve ekmeği denemeye karar verirler. Ancak bunun için bir şart vardır. Hamuru mayalamanız durumunda bunu üç eşit parçaya bölüp, bu parçaları başka insanlara dağıtmanız gerekmektedir.

Ekmek, kasabada hızla yayılır. Bu ekmeğin insanların hayatlarına girmesiyle birlikte ise herkesin hayatı değişir. Olay yalnızca bir ekmek değil, paylaşmak ve dostluk adına da birşeyler yapmaktır aslında...

Darien Gee'nin ilk roman denemesi olan ve Arkadya Yayınları'ndan çıkan Dostluk Ekmeği, sizi iyi şeylerin hala var olduğuna inandırmak isteyen sımsıcak romanlardan bir tanesi niteliğinde. Ya kapak tasarımı... Tek kelimeyle müthiş.

"Koyu renkleri açık renklerden, açık renkleri de koyu renklerden ayırmaya devam edip, en iyisinin olmasını umut etmekti hayat..."

You Might Also Like

3 yorum :

  1. benim de elimde bu kitap çokça bahsi geçiyordu dayanamayıp aldım sanırım ben de okurken mutfağa gireceğim gidişat bu:)

    YanıtlaSil
  2. ne kadar güzel anlatmışsın yine...

    YanıtlaSil
  3. Ben bir şeyi merak ediyorum ekmeği yarın pişireceğim fakat ilk4 gün karıştıırmayı unuttum acaba sorun olur mu ? Sonrasında karıştırdım ama

    YanıtlaSil