Salai'nin Yumurtası...

23:34 ebru altin 3 Comments


Geçen yazdan bu yana Leonardo da Vinci’nın bir şekilde kıyısında köşesinde yer aldığı kitapları açıkçası elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum. Kimisine hemen denk geliyorum, kimisine ise tamamen tesadüf eseri…

Nitekim geçtiğimiz günlerde bir solukta okuduğum Salai’nin Yumurtası’da tesadüf eseri denk geldiklerimdendi. Vatan Gazetesi’nin beğenerek okuduğum kitap ekinde bu kitaba denk gelmiş ve soluğu bu kitabın peşinde kendimi koştururken almıştım.

Malum yarı tarihi öykülerin en popüler kahramanıdır Leonardo da Vinci… Ezoterik inanç sisteminden tutun da, üstün zekasıyla tasarladığı ve sırrı hala çözülemeyen resimlerine kadar türlü türlü edebiyat üstadlarının hikayelerinde yer bulmuştur.

Kitapları Avrupa çapında ses getiren ve yazdıkları nedeniyle Vatika’nın tepkisini çekerek, İtalya’da yayımlanamayan eserlerin sahibi olan karı kocayı, yani Rita Monaldi ve Francesco Sorti’ye Salai’nin Yumurtaları’nda ne yalan söyleyeyim bir kez daha hayran kaldım.

Bu müthiş ikili son derece eğlenceli bir tarihi polisiye kurgu içinde kaleme aldığı Salai’nin Yumurtası’nda, okuru Roma sokaklarında gizli bilgiler içeren bir kitabın peşinden sürüklüyor.

Babalığı ve ustası Leonardo da Vinci tarafından Amerika’nın keşfine dair bir kitabı bulmakla görevlendirilen Salai, farkına varmadan Roma’da büyük bir komplonun tam ortasına düşer.

Cebinde yüklü miktarda para ve üzerinde güzel kıyafetlerle Roma sokaklarını dolaşırken, Yenidünya’yı keşfedenin Amerika Vespucci olmadığını öğrenir. Üstelik kıtanın gerçek kaşifi Kristof Kolomb, Papa VIII. Innocentius’un herkesten gizlediği oğludur.

Bu sırra ortak olan Salai çenesini tutmasını bilmeyen, kaba saba, kadın düşkünü, cahil bir köylüdür. Ustasının istediği kitabı ele geçirebilmek adına boyundan büyük kurnazlıklara başvurur. Papalık jurnalcileri, Alsaslı kilise karşıtları, kıskanç, zengin kocalar ve Romalı düzenbazların işin içine girmesiyle de kendisini Floransa zindanlarında bulur.

Gerçek tarihsel kişiliklerle donattıkları romanda, yazarlar okuru bilinmezlerle dolu bir keşif yolculuğuna ortak ediyorlar.

Salai’nin bu eşsiz macerasına ortak olup, Roma’nın tozlu sokaklarında dolaşmayı arzu ederseniz, döneminin dilini akıcı bir üslupla okura aktaran bu müthiş ikilinin kaleminden çıkan ve Kırmızı Kedi Yayınları tarafından yayımlanan Salai’nin Yumurtası’nın kesinlikle kaçırmayın derim…

You Might Also Like

3 yorum :

  1. Bu kitabı ilk defa görüyorum, tarih kokan maceralara bayılırım, listemize ekledik, inşallah bir gün sıra gelir :)

    YanıtlaSil
  2. Keyif alarak okuduğum kitaplardan birisi oldu doğrusu bu kitap. Tarih kokan maceralara karşı bir ilgi durumu sözkonusuysa eminim okurken büyük bir keyif alacaksınızdır.

    PS: Ayy okunacak o kadar çok kitap var ki, her geçen gün yenileri de eklenince insan neyi okuyacağını şaşırıyor doğrusu :)) Sizi çok iyi anlıyorum, zira aynı durum bende de var :))

    YanıtlaSil
  3. merak ettim,not almalıyımm

    YanıtlaSil