The Rite: Ayin

13:21 ebru altin 2 Comments

Malum korku / gerilim türünde herhangi bir film izlenirken ortamı o atmosfere uygun hale getirmek adettendir. Işıklar kapatılır, ortam olabildiğince karartılır, patlamış mısırlar yanınızdaki yerini alır. Eh filmin başlatılmasına herhangi bir mani kalmamıştır artık.
Yanınızda sevgiliniz, eşiniz, dostunuz, aile bireylerinden herhangi birisi varsa cesaretinizde olabildiğince tavan yapar. Fakatt bu saydığım kişilerden o an için bir tanesi bile yanınızda değilse o zaman seyreyleyin cümbüşü...

İşte bu ikinci kategoriye daha yakın olduğum geçtiğimiz günlerde adını birkaç arkadaşımdan duyduğum, The Rite/Ayin filmi için kolları sıvadım ve gerekli hazırlıklarımı yapıp, bilgisayarın başına geçtim.
Koltuğa yayıldıkça yayıldım. Ama sahneler akıp gittikçe koltukta kayboldum. Sindim, tırstım, pustum resmen! Hele ki filmin ilk  10 dakikasında var olan sekans geçişlerinde mide bulantısını o duygu geçişlerine eklemeyi de başardım ya, daha ne olsun :) Huzurluyum, mutluyum desemde inanmayın, kaldığım yerden filme devam ediyorum.
The Rite/Ayin, Şeytan'ın Dünya üzerindeki en kutsal yerlere bile ulaşabildiğini ortaya çıkaran doğaüstü bir gerilim.

Gerçek olaylardan esinlenen film, çok tartışılan şeytan çıkarma uygulaması ve kendi inancı hakkında şüphe duymasına rağmen şeytan çıkarma ayinlerini incelemesi için Vatikan'a gönderilen ilahiyat fakültesi öğrencisi Michael Kovak'ın öyküsünü anlatıyor. Şüpheciliğini bir zırh gibi kuşatan Michael, ele geçirilme vakalarının ardında iblisleri değil, psikiyatrik öğeleri aramaları konusunda üstlerine meydan okuyor.
Ancak alışılmışın dışında yöntemler uygulaması ve yaptığı binlerce şeytan çıkarma ayini ile tanınan Peder Lucas'ın yanına gönderildiğinde, Michael'ın zırhı da yavaş yavaş çatlamaya başlıyor. Kovak, Peder Lucas'ın bile becerilerinin yetersiz kaldığı bir vakaya karıştığında ise açıklayamadığı ve inandığı herşeyi sorgulamasına neden olacak kadar şiddetli ve bir o kadar da korkutucu kötülükle karşı karşıya kalıyor...

Yönetmenliğini Mikael Hafström'ün yaptığı The Rite/ Ayin'in öyküsü, Roma'da yaşayan bir gazeteci olan ve Vatikan'ın 2007 yılında şeytan çıkarma ayinini yeniden tanıyacağını ve dünya çapındaki her piskoposluk bölgesine bir şeytan çıkarma görevlisi atayacağını açıklamasından ilham alan Matt Baglio'nun kitap önerisi olarak her ne kadar başlasa da, sonuç beyazperdeye yansıtılmasıyla da devam etti.

Anthony Hopkins, Colin O'Donoghue, Alice Braga, Toby Jones, Ciaran Hinds ve Ruther Hauer'in yer aldığı The Rite/Ayin filmi, doğrusu son zamanlarda izlediğim en sağlam gerilim filmlerinden birisiydi. Bu türe özel ilgisi olanlara duyurulur...

Hamiş: Filmle ilgili biraz araştırma yaparken şöyle bir bilgiye rastladım. Sözkonusu filmde, danışman olarak görev yapan Peder Gary, -ki kendisi aynı zamanda Kuzey Kalifornia'da papaz ve şeytan çıkarma uzmanıymış- Şeytan çıkarma ayininin 1614 yılından beri yapıldığını ancak yine de birçok piskopos ve rahibin şeytanla ilgili olması dışında bir şeytan çıkarma ayininde neler olacağını bilmediklerini söylemiş.

You Might Also Like

2 yorum :

  1. bence de güzel bir filmdi, tabii anthony hopkins'in katkısını da görmezlikten gelmemek lazım :)

    YanıtlaSil
  2. Bu tur filmleri cok sevmesemde bunu izledim, ve ozellikle oyuncularin kabiliyeti ve tabiki Antony Hopkins..ve konu farkli ve guzel islenmisti..

    YanıtlaSil