Bir Artı Bir, Bir Eder mi?

22:09 ebru altin 0 Comments


Her zaman geçerli olmasa da bazı filmlerin insan psikolojisi üzerindeki etkisi su götürmez bir gerçektir. Öyle ki kimi zaman izlediğiniz sahneler eşliğinde geçmişe gider, kimi zaman da yüreğinizi dağlayan sahnelere şahit olursunuz.

Hele film bitip de şöyle bir arkanıza yaslandığınızda bir de bakarsınız ki kelimeler hiç bu kadar kiyafetsiz kalmamıştır. Ne söyleseniz boştur o saatten sonra. O yüzden sessizliğin ağırlıklı hakim olduğu bir ortamda kendi iç sesinize kulak verirsiniz. Ve "insanlığın yaradılışından bu zamana kadar ki olan dilim içerisinde içine işleyen kötülüğü" sorgulamaya başlarsınız "Bu kadar kötü olmak durumunda mıyız" diye...

Wajdi Mouawad'ın ünlü oyunundan Qubecli yönetmen Denis Villeneuve tarafından sinemaya uyarlanan 2010 yapımı Incendies (İçimdeki Yangın) tam da az önce ifade ettiğim duygulara acı bir şekilde seslenerek, insanın içine adeta bir nakış gibi işliyor.

Değerlerimizin adeta yozlaşmaya başladığı, insanın insanlığından utandığı, şeytanın adeta kimlik değiştirerek insan, işkenceci ya da ölüm dağıtan bir asker olarak hayat bulduğu sahneleri sinematografik açıdan anlatmak tek kelimeyle zor.

Ortadoğu'nun sorunları bitmeyen ülkelerinden Lübnan'da Hristiyan teröristlerin saldırısına uğrayan bir kadın, onun hapishane maceraları, ikizleri, sakladığı oğlu ve ikizlerin kayıp babası ile ilgili bir sürü olay örgüsüne sahip adeta politik bir melodram Incendies...

Bu sefer filme damgasını vuran kahramanımız bir kadın...
İsmi Nawal Marwan...
O, Simon ve Jeanne'in annesi...
O, gördüğü işkence ve tecavüzlere sadece defalarca aynı şarkıyı söyleyerek cevap veren güçlü bir kadın...

İşkencecisine göre ise;
Sadece 17 numaradaki şarkı söyleyen sıradan bir kadın...
Bir orospu (!)
Bir anne...
Ama herşeyden önemlisi bir kadın!

Biri erkek diğeri kız olan ikizler, ölen annelerinin garip vasiyetiyle hiç ummadıkları bir anda karşı karşıya kalmak durumunda kalırlar. Anneleri çocuklarından babalarını ve o güne kadar hiç duymadıkları ağabeylerini araştırmalarını ister. Bunlar gerçekleşmeden de ne bir dua ne de bir mezar taşı ister. Her ne kadar bu istekler önceleri garip gelse de; Jeanne'i bir şekilde ülkesi Lübnan'a doğru uzunca bir yolculuğa çıkarır.

Geçmişin rahatsız edici kargaşalar fonunda, az gelişmişliğin ürkütücü dağlarına yolculuk içerisinde hayat çoğu zaman korkunç enstantenelerini barındırsa da Jeanne'i yolundan alıkoyamaz. Annesinin Lübnan'da tanındığını, işkenceye giderken bile şarkı mırıldayan yiğit bir kadın olduğunu da işte o zaman öğrenir, Jeanne...

Ama öğrendikleri yalnızca bununla sınırlı kalmayacaktır. Çünkü onları bekleyen gerçekler, düşünülemeyecek kadar daha korkunç boyutlardadır.

Olur da vakit bulursanız insanın içine işleyen "İçimdeki Yangın" isimli bu filmi izleyin derim. Az bir bütçeyle insanda bu denli iz bırakacak filmlere rastlamak çok zordur ne de olsa!

Söylesenize hiç "Bir artı bir, bir eder mi?"

Herkese şimdiden iyi seyirler...

0 yorum :

Masumiyet Müzesi’nin Londra’da Açılan Sergisi Avrupa’da Büyük İlgi Gördü

22:32 ebru altin 0 Comments

Londra'daki tek Türk sermayeli İngiliz bankası olan TurkishBank UK'in sponsoru olduğu Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi'nin Somerset House'ta açılan sergisi, başta İngiltere olmak üzere Avrupa'nın saygın medya organlarında geniş yer buldu.

Nobel ödüllü Türk yazar Orhan Pamuk'un 2008 yılında yayımlanan aynı adlı romanından ilhamla kurduğu Masumiyet Müzesi'nin Londra Somerset House'ta açılan sergisi Avrupa'da en önemli sanat olayları arasında yerini aldı.

TurkishBank UK ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyonla 26 Ocak'ta açılan sergiye başta İngiliz medya kuruluşları olmak üzere Avrupa'nın seçkin yayın organları büyük ilgi gösterdi. Sergi, Kıbrıs basınında da geniş yer buldu.

İngiltere'nin resmi yayın kuruluşu BBC'den World Service Radio'a kadar, sergi ile ilgili olarak yazar Orhan Pamuk'la geniş bir röportaj yayınladı.



Dünyanın en etkin finans gazetelerinden Financial Times2ın Life & Arts bölümünde Jackie Wullschlager imzalı yazıda sergi için "Tepeden tırnağa nostalji dolu, çılgın, görkemli, duygusal bir proje" ifadeleri kullanıldı.

250 yıla yaklaşan tarihi ile saygın İngiliz gazetesi The Times, Somerset House'da açılan sergi vesilesiyle Türkiye için geniş bir yer ayırdı.

Haber ve yorumları ile tüm dünyanın nabzını tutan The Guardian gazetesi de serginin açılış günü ile ilgili özel haber yaparken sergiyi yorumladı.



Metro gazetesi de Masumiyet Müzesi sergisi ziyaretini Londra'da To do List arasında gösterdi.

Londra'da Somerset House Courtyard Rooms bölümündeki sergi 3 Nisan 2016 tarihine kadar açık kalacak.

0 yorum :